PalauGovtLogo 10inx10in Color

                                                                                                                                                      

Toluk geschonken door Bilung Gloria G. Salii, Queen of Palau aan mijn echtgenote.

in het laatste nieuws

 

Geschonken door Bilung Gloria G. Salii, Queen of Palau aan mijn echtgenote.Het verzamelen en uitwisselen van rijkdom in de vorm van prestige kostbaarheden is een belangrijk aspect in de Palause cultuur. Hoewel vaak aangeduid als "geld", zijn Palause kostbaarheden geen betaalmiddel in de gewone betekenis , maar eerder gekoesterde objecten, vaak met uitgebreide individuele geschiedenis, die alleen worden uitgewisseld tussen families bij belangrijke gebeurtenissen zoals geboortes, huwelijken of overlijdens. Mannen en vrouwen hebben elk hun eigen vormen van rijkdom, die niet bezit of uitgewisseld kan worden door leden van het andere geslacht. Vrouwen rijkdom bestaat uit tolúk (= ondiep schaaltje) en itrir (lepels) gemaakt van subtiel gevlekte platen van schildpadden.

Deze schaaltjes en lepels worden gemaakt door middel van een complex proces, waarbij vlakke platen van schildpadden worden omgevormd in driedimensionale objecten. Om deze vorm te bekomen, worden de afzonderlijke platen ondergedompeld in heet water om ze te verzachten. Eens kneedbaar worden de platen geplaatst tussen twee houten mallen, vervolgens strak gebonden en verder verwarmd om deze platen in de typische toluk vorm te kunnen persen. Zonder de mal te openen wordt het geheel ondergedompeld in een bad met koud water om te harden. Eenmaal afgekoeld is de nieuw gevormde tolúk klaar voor gebruik .

Tolúk wordt meestal uitgewisseld tussen families onderling en wordt uitsluitend gebruikt door vrouwen als ritueel betaalmiddel voor voedsel of diensten, zoals assistentie bij de voorbereiding van een feest. De toluk schaaltjes worden zorgvuldig bewaard en maken deel uit van het uiterlijke vertoon van rijkdom van een familie. Door jaren van uitwisseling en behandeling, krijgen de tolúk schaaltjes elk een individuele geschiedenis en een rijke, glanzende patina. Oudere schaaltjes (met kennis van afkomst) worden veel hoger gewaardeerd dan de meer recente exemplaren.