PalauGovtLogo 10inx10in Color

                                                                                                                                                      

Algemene Informatie

 

Geografische en geologische beschrijving

7 ° 30 ' noorderbreedte, 133 ° 30' oosterlengte

  

 

Palau of Belau (= Palaus), voluit de Republiek Palau (Beluu er a Belau) is een land in Oceanië. De staat ligt in de Grote Oceaan en maakt deel uit van de regio Micronesië. Palau beslaat het uiterst westelijke deel van de Carolinen eilandengroep; het centrale en oostelijke deel van deze groep wordt ingenomen door het land Micronesia. Ten westen van Palau liggen de Filipijnen, ten zuiden Indonesië en ten oosten Micronesia.

De Palau archipel bestaat uit meer dan 200 eilanden waarvan de meeste onbewoond zijn, zoals de bekende Rock Islands. De 9 bewoonde eilanden zijn Koror, Babeldaob, Peleliu, Angaur, Kayangel en de eilanden van Sonsorol, Puluana, Tobi en Helen's Reef. 

Geologisch gezien loopt de eilandengroep van Palau uiteen van het hoge, vulkanische hoofdeiland Babeldaob naar lage koraal- en kalksteeneilanden, omringd door grote riffen. Het hoogste punt op Palau is Mount Ngerchelchuus (242m) op Babeldaob. 

Palau is één van de jongste en kleinste landen ter wereld. De totale landoppervlakte bedraagt 459 km² maar wat Palau mist aan land wordt ruim gecompenseerd met meer dan 600.000 km² aan territoriale wateren (= oppervlakte van Frankrijk).

  

Vlag  

De vlag is hemelsblauw met een goudgele cirkel die links van het midden van de vlag staat. De cirkel symboliseert de volle maan die een belangrijke betekenis heeft voor Palauers.

  

Nationale hymne

'Belau rekid' (Ons Palau) gecomponeerd door Ymesei O. Ezekiel 

  

Hoofdstad 

Ngerulmud (in Melekeok staat)  

 

 

  

Aantal inwoners 

21.032 (juli 2012)

  

Officiële talen

Engels en Palaus

  

Religie 

Rooms-katholiek 41.6%, Protestants 23.3%, Modekngei 8.8%, Zevendedagsadventisten 5.3%, Getuigen van Jehovah 0.9%, Mormonen 0.6%, anderen 3.1% en onbekend/geen religie 16.4%.

  

Tijdzone

In welke tijdzone valt Palau?

Palau valt in tijdzone UTC+9.

 

 

Wat is het tijdsverschil tussen België en Palau?

- Tijdens onze zomertijd is het in Palau 7 uur later.

- Tijdens onze wintertijd is het in Palau 8 uur later.

  

Klimaat 

Palau heeft een aangenaam warm klimaat het ganse jaar door met een gemiddelde temperatuur van 27°C. Neerslag kan optreden gedurende het hele jaar en het jaarlijkse maandgemiddelde is 380 mm. De gemiddelde relatieve luchtvochtigheid is 82%. Hoewel regen vaker valt tussen juli en oktober, is er nog veel zonneschijn. Tyfoons zijn zeldzaam vermits Palau zich buiten de tyfoon zone bevindt. In december 2012 werd Palau getroffen door tropische cycloon Bopha en in november 2013 door tyfoon Haiyan. De doorgang van Haiyan eiste geen dodelijke slachtoffers maar bracht grote vernieling aan de infrastructuur, vooral op de meer afgelegen atollen.

 

  

Kledij  

Typische 'eiland' stijl. Koele, los zittende kledij is toegelaten op de meeste plaatsen. Een hoofddeksel, zonnebril en een zonnecrème (hoge beschermingsfactor) zijn aangeraden.In de stad, dorpjes en publieke plaatsen wordt aanbevolen om de lokale gewoontes steeds te respecteren en geen zwemkledij, te korte broeken/rokken of andere onfatsoenlijke kledij te dragen.

  

Economie 

Toerisme is de belangrijkste economische sector aangevuld met visvangst en landbouw (eigen levensonderhoud). Jaarlijks bezoeken bijna 100.000 toeristen Palau. De vooruitzichten voor de toeristische sector zijn uitermate gunstig. Oorzaken hiervan zijn de expansie van het luchtverkeer boven de Pacific, de stijgende welvaart van een aantal Oost-Aziatische landen en de bereidheid van buitenlanders om te investeren in infrastructuur. De bevolking heeft een inkomen per hoofd dat 50% hoger ligt dan in de Filipijnen en Micronesië. De regering is de voornaamste werkgever.

Industrie : toerisme, ambachtelijke voorwerpen (schelpen, hout en parels), bouw en textiel

Landbouw : kokosnoten, kopra, cassave (tapioca) en zoete aardappelen

Natuurlijke rijkdommen : woud, mineralen (goud), vis, producten en mineralen van de zee

Export : schaaldieren, tonijn, kopra en kledij

Import : machines en uitrusting, (fossiele) brandstoffen, metalen en voeding

  

Geld en creditcards 

De officiële munteenheid van de Republiek is de Amerikaanse Dollar.

 

   

Visa, JCB en MasterCard kaarten worden geaccepteerd in de meeste winkels en toeristische centra. Er zijn FDIC verzekerde banken en in de grote hotels kunnen buitenlandse valuta (beperkt) gewisseld worden. Daarnaast zijn geld transfers uiteraard mogelijk via banken. 

Aan de pinautomaten (ATM) in Koror kan maximaal 300 USD per keer afgehaald worden met een daglimiet van 800 USD. 

  

Fooi 

Een fooi geven is optioneel, maar wordt op prijs gesteld.

  

Hoe in Palau geraken? 

Vanuit Europa kan je met een aantal grote luchtvaartmaatschappijen vliegen naar Manilla (MNL, Filippijnen). Vanuit Manilla vlieg je met United Airlines verder naar Koror (KOR, Palau).

 

luchtvaartmaatschappijen 

Alternatief kan je ook naar Taipei (TPE, Taiwan) vliegen en vervolgens met China Airlines naar Koror (KOR, Palau). 

  

Immigratie, douane & gezondheid eisen

  

VISUM en paspoortvereisten

 

 

Alle bezoekers moeten beschikken over een geldig paspoort (= internationaal reispas) dat nog minstens 6 maanden geldig is en een bewijs van terugkeer. 

Een visum is NIET nodig.

De visumvrijstellingsovereenkomst tussen de Europese Unie en Palau trad officieel in voege op 8 december 2015. Deze overeenkomst geldt voor toeristische, culturele en familiale bezoeken maar ook voor wetenschappelijke activiteiten en zakenreizen. Het Visa Waiver Program maakt het mogelijk voor toeristen uit de meeste landen van de Europese Unie om 90 dagen in Palau te verblijven zonder aanvraag van een (toeristen)visum. Omgekeerd kunnen Palause burgers visa-vrij reizen naar de meeste landen van de EU met een maximum verblijf van 90 dagen voor elke periode van zes maanden.

Het Visa Waiver Program maakt visumvrij reizen mogelijk tussen Palau en Oostenrijk, België, Bulgarije, Zwitserland, Cyprus, Tsjechië, Duitsland, Denemarken, Estland, Griekenland, Spanje, Finland, Frankrijk, Kroatië, Hongarije, Ijsland, Italië, Lichtenstein, Litouwen, Luxemburg, Letland, Malta, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Roemenië, Zweden, Slovenië en Slowakije.

Ierland en het Verenigd Koninkrijk vallen niet onder dit Visa Waiver Program met Palau.

Houd er rekening mee dat een US visum noodzakelijk is indien u via Guam transiteert. Als Belg bent u daarvan vrijgesteld, maar u moet verplicht (liefst twee weken op voorhand) elektronisch een ESTA clearance aanvragen (Electronic System for Travel Authorization) op volgend internetadres: https://esta.cbp.dhs.gov/esta . Zonder deze voorafgaandelijke formaliteit (betalend en twee jaar geldig) zal de luchtvaartmaatschappij weigeren u aan boord te nemen. 

Aan de burgers van de Verenigde Staten van Amerika, Federale Staten van Micronesia, Republiek van de Marshall Eilanden, Guam en de Common Wealth van de Noordelijke Marianen-eilanden met een geldig paspoort wordt bij aankomst een visum van 1 jaar overhandigd.

Inwoners van Myanmar en Bangladesh moeten wel beschikken over een vooraf goedgekeurd visa.

Voor meer informatie over verlengd verblijf in Palau, kunt u bellen met het bureau van Immigratie op (680) 488 tot 2498 of 2678, van maandag tot vrijdag op volgende uren 7:30 am - 4:30 pm of een e-mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

  

Pristine Paradise Environmental Fee (PPEF) 

De PPEF is het belangrijkste financieringsmechanisme voor het Palau National Marine Sanctuary. In oktober 2015 trad een wet in werking die ervoor zorgt dat 80 procent (500.238 km2) van de exclusieve economische zone van Palau behouden blijft als Palau National Marine Sanctuary en dat de resterende 20 procent (85.896 km2) ingekleurd werd als binnenlandse visserijzone. Na een overgangsperiode van 5 jaar werd deze wet in 2020 volledig geïmplementeerd. 

Elke internationale luchtvaartmaatschappij is verplicht voor tickets verkocht op of na 1 januari 2018 een extra 100 USD in de prijs van het ticket op te nemen. Palauers, piloten en hun bemanning, diplomaten en transitpassagiers zijn vrijgesteld van deze $ 100 Palau Paradise Environmental Fee.

  

Douane

Een fles alcholische drank en 1 pakje sigaretten (max. 20 sigaretten) kunnen duty-free worden ingevoerd in Palau. Het gebruik van alcohol en tabaksproducten is verboden onder de leeftijd van 21 jaar. Invoer van (substanties voor) drugs en wapens is ten strengste verboden. Elke reiziger in het bezit van deze substanties, drugs of wapens zal worden vervolgd volgens de wetten van de Republiek van Palau.

  

Immunisatie 

Cholera en gele koorts vaccinaties zijn nodig voor bezoekers uit besmette gebieden.

  

Medische diensten

Palau heeft drie privé-klinieken en een openbaar ziekenhuis, Belau National Hospital, met een moderne decompressiekamer. Belau National Hospital telefoonnummer +680 488 2552/2553

 

 

  

Spanning 

De hoofdzakelijk Noord-Amerikaanse contactdozen leveren een spanning van 120V met een frequentie van 60Hz. Hierdoor is voor Europese apparaten een verloopstekker nodig. Als deze toestellen enkel werken op 230V is bovendien een transformator 120V/230V nodig. 

  

Postdiensten

Palau is in Zone 8 van het US Postal-systeem, en de Amerikaanse binnenlandse tarieven zijn van toepassing. Internationale post is duurder. Het postkantoor ligt aan de hoofdweg in Koror, tegenover het Palau National Communications Corporation (PNCC) kantoor. De postzegels van Palau zijn erg gezocht bij verzamelaars van over de hele wereld.

 

 

De postcode van gans Palau is 96940, met uitzondering van de hoofdstad in Ngerulmud, Melekeok, die 96939 als postcode heeft.

  

Telefonie, GSM en internet 

De Palau National Communications Corporation (PNCC) biedt landelijk 3G-WCDMA mobiele dekking aan en 4G-LTE in Koror, Airai en Melekeok.

Hiervoor gebruik je een PalauCel simkaart in combinatie met een Airtime kaart. PalauCel simkaarten worden verkocht bij de PNCC in Koror, in Airai en bij geselecteerde lokale verkooppunten. Airtime kaarten worden verkocht op meer dan 100 locaties en kunnen worden gebruikt voor spraak, tekstberichten en mobiele data.

Met een PNCC Prepaid Internet Card heb je toegang tot meer dan 250 Wi-Fi-hotspots in voornamelijk Koror en de rest van Palau. Bezoek de website voor PNCC voor alle huidige WiFi Hotspot locaties: www.palaunet.com  

De landcode voor Palau is 680.

Voor meer informatie, bel je de PNCC klantenservice op 680 488 9000, stuur je een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of kan je terecht op de PNCC website www.palaunet.com.

 

Internet landcode = .pw

  

Media 

Eco-Paradise FM, de nationale radiozender op 87.9FM (89.1FM in Babeldaob), en drie particuliere stations, WWFM, KRFM en KDFM, bieden een verscheidenheid aan lokale en internationale muziek. 

PNCC Digitale TV, van Palau National Communications Corporation biedt een breed scala aan kanalen, waaronder CNN, Fox News, BBC News, ESPN, NHK, satelliet 24 uur per dag en populaire kinderprogramma's zoals Disney, Nickelodeon en Cartoon Network.

Er zijn drie lokale kranten: Island Times, Tia Belau en Palau Horizon. Pacific Daily News wordt dagelijks geleverd vanuit Guam.

  

Leger

Palau heeft geen eigen leger, enkel een eigen politiedienst. 

Defensie is de verantwoordelijkheid van de Verenigde Staten en maakt deel uit van het Compact of Free Association. Hierdoor hebben de Verenigde Staten, gedurende 50 jaar, militair toegang tot de eilanden.